Techniek & Cultuur: d-Switch BV & Zaantheater

27Nov

Techniek & Cultuur: d-Switch BV & Zaantheater
René de Vries, manager Sales&Design d-Switch BV en Piet de Koning, directeur Zaantheater

d-Switch BV, Innovatie door netwerken
René de Vries, manager Sales&Design

mm d-Switch heeft zich de afgelopen vijf jaar, mede door optimaal gebruik te maken van netwerken, zowel lokaal, nationaal als internationaal, kunnen specialiseren in User Interfaces (UI) op basis van piezo technologie. Door goed gebruik te maken van samenwerking met bedrijven die zich met dezelfde basistechnologie bezig houden (Applied Piezo), research programma’s op te zetten met universiteiten, en zich te internationaliseren.

Met bovengenoemde piezo techniek is het mogelijk door elk materiaal heen te schakelen, waarmee de UI vandaalbestendig en waterdicht kan worden gemaakt. Een goed voorbeeld is de UI voor het invoeren van de PIN code van de NS kaartautomaat, die bij d-Switch is gemaakt. Met de komst van o.a. de iPod, hoewel gebaseerd op een andere technologie, kwamen UI’s op basis van Touch bruikbaar voor de consumentenproducten, een markt waarin d-Switch zich tot dan toe nog niet begeven heeft.

nnrdvRené de Vries is werktuigbouwkundige en begon in 1989 bij d-Switch als ontwerper. Sinds 2002 is hij mede eigenaar en verantwoordelijk voor Sales&Design. Medeoprichter en bestuurslid van Applied Piezo, voorzitter van de Supervisoryboard van SmartMix en bestuurslid van het Future Lab in Helsinki.

Om als klein bedrijf op te boxen tegen technologie die in Silicon Valley door Apple ontwikkeld is, is veel innovatie en een goede strategie nodig. Met subsidies zijn ontwikkelprojecten verder uitgebouwd. De oprichting van de stichting Applied Piezo bracht nieuwe kennis, en we kregen de mogelijkheid ons via Symposia en specifieke beurzen verder te profileren. Door deze samenwerking te koppelen met piezo research op de drie technische Universiteiten in Nederland, neemt d-Switch nu deel aan een van de grootste subsidieprojecten in Nederland (SmartMix).

Met als doel natuurlijk de Piezo techniek in UI geschikt te maken voor de consumentenmarkt.

d-Switch in MKB top 100 Syntens Innovatienetwerk. Begin dit jaar behaalde d-Switch een eervolle 62e plaats voor ‘Innovatie van bedieningspanelen met vele toepassingen’.

Samenwerking met de Technische Universiteit in Helsinki heeft geleidt tot een aantal concept producten, waarmee we toegang hebben kunnen verkrijgen tot de consumentenmarkt. Inmiddels zijn vijf van de deelnemende studenten werknemer van d-Switch waarvan vier in het onlangs geopende kantoor in Helsinki, en hebben we middels dit netwerk goede kontakten met Finse multinationals. Doel van Innovatie is snellere groei. Tegelijk is dan ook een internationaal verkoopnetwerk opgezet, en is nu 90% van de nieuwe projecten/klanten export. De komende jaren zal de stap buiten Europa gemaakt worden.

10 jaar Zaantheater

081127-pietdekoningPiet de Koning, directeur Zaantheater

“Ik dacht, laat ik eens brutaal zijn en uitgaan van een verdubbeling van de bezoekers van de Speeldoos. Dat schreef ik in de eerste beleids notitie. Het werd verdriedubbeld”. Jaarlijks komen er nu bijna 200.000 mensen naar het Zaantheater dat na 30 jaar Speeldoos op 11 december 1998 in bijzijn van koningin Beatrix werd geopend.

Piet de Koning dacht mee over de start van het theater, zette de organisatie op en vulde de artistieke uitgangspunten in. Destijds was het Zaantheater het eerste echte theater van Zaanstad. Enerzijds werd er veel van verwacht maar anderzijds was er de nodige scepsis.

Aan het bouwbord hing zelfs de tekst: “Het Traantheater”. Hoe het zo gekomen is, wat waren Zaanse belemmeringen en kansen en wat vinden de artiesten van het Zaantheater? Piet de Koning komt het vertellen. Ook worden de plannen voor de komende jaren toegelicht (het Zaantheater is al weer aan het verbouwen).

Over theater praten kan informatief, leuk en gezellig zijn maar theater moet je vooral beleven. Piet de Koning komt dan ook niet alleen. Hij wordt vergezeld door een gerenommeerde artiest die op theatrale, humoristische wijze het Zaantheater zal vertegenwoordigen…

081127-zaantheater1

 

 

 

 

 

 

081127-zaantheater2