14 januari 2020: Drukbezochte gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst

Burgemeester doet oproep aan ondernemers om krachten te bundelen

ZAANSTAD – Je kon, in figuurlijke zin, over de hoofden lopen tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst die in het Zaantheater werd gehouden. Het sloot mooi aan op de boodschap waaronder de organiserende partijen het event naar buiten droegen: bondgenootschap. De gemeente Zaanstad had voor de bijeenkomst de handen ineen geslagen met de Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner, de Maatschappij Zaanstreek-Waterland, de Junior Kamer Zaanstreek en ZaanLinQ.

 Samenwerking en bondgenootschap was ook de boodschap die burgemeester Hamming in zijn nieuwjaarstoespraak gaf. “We leven in een tijd waarin een deel van ons boos en wantrouwend is geworden. Er wordt steeds minder genomen om oprecht contact te maken met elkaar. En dat is jammer. Met deze gezamenlijke bijeenkomst hopen wij als gemeente een positieve inbreng te geven om dat wel te gaan doen. Stel je eens open voor de ander. Luister oprecht. Zo komen we stap voor stap naar een positievere samenleving.”

Krachten bundelen

Hij roemde de Zaankanters als vechters (in positieve zin) en doeners. “Zaankanters staan – figuurlijk – met hun voeten in de Zaanse modder. Leven in een gemeente die niet achter de tekentafel is bedacht. We mogen trots zijn op onze streek. De regio van de Verkade meisjes, waar de industrie al vroeg floreerde door de molens langs de Zaan. Wie kent niet de Zaanse borrelnootjes? De Zaanse mayonaise? Of de Zaanse linoleum? Samen hebben we al laten zien in staat te zijn hele mooie dingen te bereiken. Samen zijn we in staat de Zaanstreek verder te brengen. Op gebieden als werk, huisvestiging, onderwijs en veilige/vredige stad. Maar om dat te doen moeten we de krachten bundelen. Meer contacten leggen. Meer aandacht voor elkaar. Door bondgenootschappen te sluiten. Aan u allen in de zaal de vraag om daarvoor open te staan en te doen.”

Erepenning

De boodschap ‘samen, want wij kunnen het – als gemeente – niet alleen’ werd instemmend ontvangen door de bezoekers. De sfeer in de zaal was ook duidelijk positief en ontspannen. De toon was voor de toespraak van de burgemeester op prima wijze gezet door Juvat Westendorp die de presentatie op zich nam. De Zaanse acteur/dansdocent stond op relaxte wijze op het toneel en maakte samen met de Zaanse cabaretier Rayen Panday een mooi bruggetje naar een ander officieel gedeelte: de uitreiking van de erepenning van de gemeente Zaanstad.

Recalcitrante humorist

Cabaretier Freek de Jonge werd spontaan uit het publiek het toneel op gehaald om deze onderscheiding in ontvangst te nemen. Freek werd door de burgemeester onder meer geroemd vanwege zijn inzet om de Zaanstreek op de kaart te zetten. “Zo deed je dat als recalcitrante humorist, maar ook bijvoorbeeld je literair debuut Zaansch Veem (1987)”, vertelde Hamming. Van het boek werden niet alleen 100.000 exemplaren van verkocht zijn kwam ook in hernieuwde oplage uit aangevuld met alle verhalen die Freek in de loop der jaren over de Zaanstreek heeft geschreven.

Zaanse Zwem Challenge

Vervolgens was het de beurt aan Dennis Vis, voorzitter van de Junior Kamer Zaanstreek, om het goede doel voor 2020 bekend te maken: de Zaanse Zwem Challenge. Op 27 juni wordt een sponsorzwemwedstrijd gehouden om geld in te zamelen voor de organisatie van een belevenisweekend voor Zaanse kinderen die eenzaamheid ervaren. De JKZ wil kinderen een weekend geven waarin ze even hun dagelijkse zorgen kunnen vergeten. “Dit is de kick-off van onze actie. We roepen hierbij op tot sponsoring, medewerking en/of het kopen van een badmuts bij onze stand in de foyer”, aldus Dennis.

Onder het genot van een drankje en hapjes, kon men elkaar veel goeds toewensen en gezellig netwerken. Tekst en Foto’s, Dirk Karten-DK Media