Televisie in de toekomst: commercieel of publiek

Fons van Westerloo, General Manager RTL Nederland

Keuze is er genoeg: met uitzondering van de muziekzenders, maar inclusief de Belgen, hebben wij op onze kabel maar liefst veertien Nederlandstalige tv-stations! Naast een rijk aanbod van commerciëe netten van RTL, SBS en Talpa, kent Noord-Holland b.v. de luxe van twee regionale stations, RTVNH en AT5, en daarnaast natuurlijk de drie publieke netten.
061130-vanwesterlooMaar blijft dit brede patroon wel zo? Welke rol speelt Internet straks? Hoe sterk is en wordt de invloed van bedrijven bij de televisie en wat baat het de bedrijven? Veel vragen die ons prikkelen. Fons van Westerloo, de baas van RTL Nederland, tevens het gezicht van de commerciële omroep in ons land, is vandaag onze gast. Hij kent de publieke en commerciële omroepen van binnenuit. Indrukwekkend is zijn loopbaan.

Gestart als 18-jarige bij het Amerikaanse persbureau UPI, via verslaggever bij het toenmalige dagblad de Tijd, startte hij al als 24-jarige bij de televisie als reizend verslaggever bij de AVRO, waar hij o.a. de Vietnam oorlog versloeg.

In 1975 werd hij correspondent voor de AVRO in de VS. Spraakmakend waren zijn televisiereportages, die toen met prijzen werden beloond. In 1983 keerde hij terug naar Nederland en werd na enige tijd de baas van de AVRO. In 1989 maakte hij de overstap naar de commercie; hij ging voor het toen-malige PTT Telecom een bedrijf opzetten met overschrijdende audiovisuele communicatie voor grote ondernemingen.
061130-rtl4In 1992 keerde hij terug naar de omroep. Hij redde AT5 van de ondergang, en gaf met enthousiasme leiding aan het aanstormende talent van deze omroep. In 1994 riep RTL zijn hulp in om het noodlijdende RTL 5 van de ondergang te redden. In 1995 ging hij een nieuwe uitdaging aan: op verzoek van de Scandinavian Broadcasting Systems (SBS) richtte hij SBS6 in Nederland op. Het werd een succes. De Telegraaf werd aandeelhouder en SBS breidde uit met NET 5 en V8. In 1997 werd hij omroepman van het jaar.

In september 2003 riep RTL Nederland hem terug en Fons van Westerloo is nu General Manager van RTL Nederland. Fons van Westerloo is dus een echte kenner van de media, die zo’n grote rol speelt in onze samenleving.