Marjan Minnesma directeur Stichting Urgenda

25Nov

Een gedreven makelaar in duurzaamheid

De Volkskrant noemde onze spreekster van vandaag, Marjan Minnesma, ´een gedreven makelaar in duurzaamheid´. De in Wormerveer geboren Zaanse, kreeg haar opleiding op het Blaise Pascal College in Zaandam en studeerde in Londen bedrijfskunde en in Utrecht milieurecht en filosofie. Zij mag de titels ´mr. en drs.´ voeren. Zij was al vanaf het begin van haar carrière actief op het terrein van duurzaamheid.

Zo werkte zij bij IVM (Instituut voor Milieuvraagstukken), waar zij o.a. projecten in Oost Europa coördineerde. Bij de Vrije Universiteit richtte zij het centrum voor Innovatie en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op. Later richtte zij zich vooral op duurzaam ondernemen en richtte bij de Erasmus Universiteit het onderzoeksinstituut Drift op en het Knowledge Network System innovations en transitions. Van het laatste is zij nog steeds zakelijk directeur. Maar de laatste jaren kennen wij haar vooral als directeur van Stichting Urgenda.

Deze stichting die de naam dankt aan een samenvoeging van urgent en agenda, heeft als doelstelling Nederland als actieorganisatie duurzamer te maken samen met overheden, bedrijven, instellingen en particulieren. Op basis van de langetermijnvisie ´Samen sneller duurzaam´ heeft Urgenda een concreet actieplan uitgewerkt van nu tot 2050, met o.a. Icoonprojecten, regionale projecten en veel concrete activiteiten zoals de Dag van de Duurzaamheid