Inverdan on the move

Hans Luiten en Jan Bode over Inverdan

080911-hansluitenIn 1999 presenteerde de gemeente Zaanstad de eerste officiële plannen voor het nieuwe stadshart Inverdan. Te ambitieus, vonden sommigen. Noodzakelijk, vonden weer anderen. In 2013 zal het grootste gedeelte van Inverdan afgerond zijn. Hoe staat het nu voor? Hans Luiten en Jan Bode praten u bij.

Eind 2007 startte de bouw van het ‘Eigenzinnige centrum van de Zaanstreek’. De ontstane bouwput zal de komende jaren voortdurend veranderen. Nieuw Rustenburg en het stadhuis zijn al geruime tijd in aanbouw: twee projecten die qua bouwtechniek nogal wat technisch vernuft vergen. Ook de bouw van het nieuwe Golden Tulip hotel is dit voorjaar begonnen. Een project dat qua architectuur teruggrijpt op oude Zaanse tradities en tegelijkertijd zeer vooruitstrevend is. Dit jaar start eveneens de overbouwing van het spoor, de voorbouw van de Saen Tower en de bouw van de Kop Noordschebos. In 2010 wordt begonnen met het terugbrengen van water in de Gedempte Gracht. Dan zullen ook de eerste gebouwen worden opgeleverd.

Het is september 2008: een geheel andere situatie dan in de planfase. In tegenstelling tot de scepsis die Inverdan toen ontmoette, oogsten we nu zelfs lof. Inverdan als economische motor, Inverdan als technisch huzarenstuk, Inverdan als gewaagd architectonisch hoogstandje of Inverdan als de nieuwe norm?

Hans Luiten (1964) heeft geschiedenis gestudeerd, met als afstudeeronderwerp Katholieke Arbeidersbeweging te Zaandam voor de oorlog. In 2001 werd hij stadsdeelvoorzitter van Bos en Lommer te Amsterdam. Vanaf 2006 is Hans wethouder in Zaanstad met als portefeuilles Inverdan, Economische Zaken en Toerisme. Zo zet Hans Luiten zich in als bestuurslid voor First in Food en heeft hij citymarketing op de ‘regionale agenda’ gezet. Naast de drukke werkzaamheden besteedt hij graag zijn tijd aan zijn zoon en loopt hij vooraan mee in de Dam tot Damloop.

080911-janbodeJan Bode is senior projectleider bij BAM Utiliteitsbouw, Regio Noord West. Hij heeft een brede ervaring op het gebied van grootschalige bouwprojecten in Nederland. Vanaf het eerste moment is hij betrokken bij de realisatie van het project Nieuw Rustenburg. Namens BAM heeft hij de integrale verantwoordelijkheid voor alle bouwwerkzaamheden.

Wij nodigen u uit om op 11 september te ervaren hoe Inverdan vorm krijgt. Jan Bode, projectleider bij BAM, zal ingaan op de spectaculaire bouw van Nieuw Rustenburg. Inverdan-wethouder Hans Luiten zal u meenemen naar Inverdan nu en in de toekomst: Wat kan Inverdan voor u, als ondernemer, betekenen?

 

080911-inverdan1 080911-inverdan2 080911-inverdan3