Holland Jachtbouw: A World Class Manufacturer!

1Paul Dielemans, algemeen directeur Holland Jachtbouw BV

In Nederland zijn er een aantal luxe jachtbouwers, in dit segment is Nederland één van de marktleiders. Holland Jachtbouw uit Zaandam is één van de Nederlandse spelers. Een jong bedrijf, opgericht in 1990 en inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 75 medewerkers. Eén van de bekendste schepen is de Windrose, die twee keer het trans-Atlantisch snelheidsrecord heeft gevestigd. Onlangs is de bedrijfsruimte in Zaandam sterk uitgebreid en ingericht op de toekomst, waarin men bij Holland Jachtbouw, ondanks de huidige recessies in de wereld, alle vertrouwen heeft.

Alle schepen, die Holland Jachtbouw levert zijn uniek. De kenners weten, dat dit in vaktermen ‘Custom built’ heet. De klanten van Holland Jachtbouw mogen alles zelf bepalen: de grootte, de indeling, de afwerking en de details. De specialisten van Holland Jachtbouw vertalen dit in een varend jacht, dat vanzelfsprekend aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen voldoet. Alleen de aluminium rompen en het houten interieur worden door anderen gemaakt, vaste leveranciers, die het gewenste kwaliteitsniveau kunnen leveren. De overige werkzaamheden, zoals het ontwerpen, het opbouwen, het timmerwerk aan dek en de aanleg van de diverse boordsystemen worden allemaal in de productieruimtes in Zaandam verricht.

2De markt van luxe jachten groeit sterk, als je voor dezelfde markt wilt blijven bouwen, dan moet je steeds grotere schepen bouwen. Op een bepaald moment was dat niet meer mogelijk binnen de bestaande bedrijfsvestiging. De uitbreiding van de bedrijfsruimtes heeft plaatsgevonden in Zaandam op de al bestaande locatie. Eén van de redenen om te blijven op de bestaande locatie was, dat men afhankelijk is van de beschikbaarheid van hoog gekwalificeerd personeel. Logistiek gezien is deze locatie ook uitstekend, de werf ligt rechtstreeks aan diep vaarwater, een zijtak van het Noordzeekanaal. Holland Jachtbouw heeft internationale klanten en zit op korte afstand van Schiphol.

Paul Dielemans (52) is algemeen directeur van Holland Jachtbouw BV. Dielemans heeft Werktuigbouw gestudeerd. Zeilen is al heel lang een hobby van Paul, hij heeft aan veel wedstrijden meegedaan, waaronder een drietal trans-Atlantisch. Projectervaring heeft hij in het verleden opgedaan in zijn eigen bouwbedrijf op St. Maarten. Daarna als consultant in 2005 actief om het concept World Class Manufacturing vanuit Japan in Nederland te introduceren. Sinds 2006 is hij directeur en mede-eigenaar van Holland Jachtbouw. De combinatie zeilen en management ervaart hij als één van de uitdagingen in zijn werk, waarbij World Class Manufacturing en het continu verbeteren van de bedrijfsprocessen de speerpunten zijn in het beleid.

3De heer Dielemans zal een boeiende presentatie verzorgen over de dynamische wereld waarin hij opereert. Aandacht wordt er gegeven aan de historie van het bedrijf, een analyse van de markt en een beschrijving van de doelgroepen van Holland Jachtbouw. Er wordt stil gestaan bij de uitbreiding van de productieruimtes en de wijze waarop men produceert. Vanzelfsprekend wordt nader ingegaan op de productiemethode World Class Manufacturing. Als afsluiting het delen van de ervaringen als ondernemer te opereren in Zaanstad en de verwachtingen van de toekomst.