Hoe klimt de economie uit het dal?

Mathijs Bouman, journalist en econoom

aaAls voorspellers, zoals het Centraal Planbureau, gelijk hebben, zitten we medio 2009 nog niet eens op het dieptepunt van een economische crisis. Nee, volgend jaar, 2010 wordt het dieptepunt bereikt met een verdubbeling van de werkloosheid, ook in de Zaanstreek. Vooral de metaal- en bouwbedrijven in onze streek, maar ook de industriële bedrijven, hebben de pijn al gevoeld en proberen zo goed mogelijk te overleven. Hoe lang moeten wij de neergang nog verwachten in onze open economie? Wanneer klimmen we uit het dal?

Het zijn bekende vragen, waar vandaag de bekende journalist en econoom dr. Mathijs Bouman, geboren (1966) en getogen in onze streek, een analyse op zal geven. Na het behalen van het vwo-diploma op het Pascal College in Zaandam, studeerde hij economie in Amsterdam. Hij promoveerde bij de bekende economen Sweder van Wijnbergen en Rick van der Ploeg, en werkte als onderzoeker en docent aan verschillende Nederlandse universiteiten.

Mathijs Bouman heeft een talent in helder analyseren en helder schrijven. Hij was ondermeer adjunct-hoofdredacteur van het zakenblad FEM Business. Hij werkte nog eens twee jaar bij de Nederlandsche Bank waar hij voor bankpresident Nout Wellink de twee wekelijkse vergaderingen van de Europese Centrale Bank voorbereidde. Wekelijks kunt u hem zien als beurscommentator bij RTL Z. Hij is nu ook columnist bij De Groene Amsterdammer, de businesssite Z24nl, het CFO magazine en VT Wonen. Incidenteel schrijft hij o.a. voor NRC Handelsblad, Financieel Dagblad, FEM Business, en Management Scope. De laatste tijd geeft hij veel lezingen over o.a. de kredietcrisis en recessie en natuurlijk over de wonderlijke wereld van de beurs.

bbIn 2006 verscheen zijn boek ´Hollandse overmoed; hoe de beste economie van de wereld ontspoorde´. Een jaar later werkte hij mee aan de vertaling van Alan Greenspans biografie ´Een turbulente tijd´. Deze zomer schrijft hij samen met de economen van het Centraal Planbureau aan een boek over de huidige recessie.

We mogen van hem een scherpe analyse verwachten hoe deze recessie zo wereldwijd kon ontstaan. Is het terecht dat alle vingers naar de banken wijzen? Of komt het omdat wij ver boven onze stand leefden door hoge huizenprijzen en te grote kredieten? Een analyse is nodig, om vervolgens te kunnen bepalen hoe wij uit deze malaise komen. Wordt het ooit weer zoals vroegen? Misschien ziet Mathijs Bouman al signalen, bijvoorbeeld bij de beurs, van een mogelijke opleving. En op welke signalen moeten we dan letten? Aan de hand van tabellen en cijfers zal hij ons leiden door een wirwar van analyses en voorspellingen. Gelukkig is Mathijs Bouman ook journalist. Daarom zal hij ook kritisch over voorspellingen van politici en bankdirecteuren oordelen. Of zal hij ook moeten zeggen: het zijn wel voorspellingen gegrond op cijfers, maar het blijven voorspellingen?