Het Nieuwe Werken

24Nov

Marcel van Zon, sectorhoofd Klant Contact Centrum gemeente Zaanstad en Tony Folkers, Registeraccountant en IT Auditor bij Baker Tilly Berk te Zaandam.

De tijd dat onze telefonische contacten nog via de ‘vaste lijn’ werden gevoerd, de typiste nog de belangrijkste schakel was in onze correspondentie, de PTT nog al onze brieven bezorgde en Remington en Tipp-Ex onze trouwe partners waren bij het vervaardigen van stukjes tekst ligt nog niet zover achter ons. Tegenwoordig val je in een bespreking al op als je geen iPad 2 tot je beschikking, hebt maar het met een pakketje A4-tjes moet doen. De informatica en de digitalisering beheersen al in hoge mate ons dagelijks doen en laten, zowel privé als in het werk. Waar gaat deze ontwikkeling ons naar toe brengen? Hoe gaat het moderne kantoorlandschap er uitzien.

Op deze Cornerbijeenkomst geeft Marcel van Zon een doorkijkje naar de toekomst. Binnen de gemeente Zaanstad is hij een van de vormgevers van ‘het nieuwe werken’. Hij is constant op zoek naar de kansen van de digitalisering en informatieverwerking en de vertaling daarvan naar een efficiënte en effectieve verwerking van de klantcontacten. Een midoffice met een zaaksysteem moet daarin een sleutelrol gaan vervullen.

Zijn presentatie vindt ongeveer gelijktijdig plaats met het moment waarop de medewerkers van de gemeente het nieuwe stadkantoor in trekken en dit feitelijk hun werkplek wordt. Dan doet ook daar het nieuwe werken zijn entree met flexibel werken als belangrijke rode draad. Hoe wordt dat gemanaged als 1200 medewerkers het moeten doen met 1000 werkplekken? Welke faciliteiten worden er geboden? Ligt het papierloze kantoor binnen handbereik? En wat gaat de klant – burger en bedrijfsleven – van deze nieuwe werkwijze merken en hoe gaat het serviceniveau eruit zien? Kortom een boeiend onderwerp in het benutten van nieuwe media in ons dagelijks werk.

Tony Folkers zijn presentatie zal gaan over ‘Het Nieuwe Werken en informatiebeveiliging’. Veel organisaties houden zich in min of meerdere mate bezig met ‘Het Nieuwe Werken’. Maar hoe is het gesteld met informatiebeveiliging en privacy? Welke eisen heeft u gesteld aan beveiliging en privacy? Waar bevinden uw belangrijke gegevens zich? Op servers, op laptops, op geheugensticks, ‘in the cloud’? Wie kijkt, leest of luistert er allemaal mee bij het nieuwe werken? Sinds WikiLeaks is informatie lekken hip geworden, maar zie ook de afluisterschandalen in Engeland etc.

In de praktijk zien we vaak situaties van ‘het bijna nieuwe werken’ waar te weinig rekening is gehouden met deze beveiligings- en privacy aspecten. Dit kan leiden tot ongewenste situaties. Wat zijn de randvoorwaarden om veilig met uw gegevens om te gaan? Welke maatregelen zijn technisch maar vooral organisatorisch en economisch haalbaar voor uw organisatie? Bewustwording van risico’s blijkt een uitstekende relatief goedkope maatregel. E-mail is een relatief onveilige manier van informatie-uitwisseling en zal steeds meer vervangen worden door andere vormen van communicatie die voldoen aan uw eisen van beveiliging. Aan de hand van praktische voorbeelden kunt u na afloop zelf bepalen of u toe bent aan ‘Het Nieuwe Werken’.

Programma:
17:00 – 17:30 uur ontvangst
17:30 – 17:40 uur opening door de voorzitter
17:40 – 18:00 uur actualiteiten
18:00 – 19:00 uur presentatie door Marcel van Zon en Tony Folkers
vragen stellen en discussie
19:00 uur afsluiting door de voorzitter, een ‘hapje eten’ en netwerken

Keukennieuws: Kogelbiefstuk omlijst met pepersaus, patatfrites met Zaanse mayonaise, een Franse slamelange.

Dessert: IJsverrassing

Cornerprijs € 15,00