Het drama Ahold

Topjournalist Jeroen Smit over het drama Ahold

Februari 2003: het Ahold-imperium stort met een donderend geraas in. Fraude, mismanagement, misleiding, slecht toezicht: in de daaropvolgende negen maanden wordt het bedrijf binnenstebuiten gekeerd en constateren onderzoekers dat bijna een miljard euro zoek is. Beleggers hebben dan al een veelvoud verloren. Verbijstering alom. Vanaf het begin van de jaren negentig leek het bedrijf bezig aan een onstuitbare opmars. Met groeiende bedrijven op vier continenten hoorde het bedrijf bij de top drie van de grootste supermarktconcerns ter wereld. De grote man achter dit fenomeen, Cees van der Hoeven, werd vijf keer gekroond tot manager van het jaar. En ging geloven dat hij alles kon. Hij creëerde steeds hogere verwachtingen – en verloor de macht over het stuur. De klant stond niet langer op de eerste plaats, maar de koers.

041014-dramaaholdOp basis van een kleine honderd gesprekken met direct betrokkenen maakt Jeroen Smit in ‘Het drama Ahold’ een reconstructie van dit debacle met de allure van een thriller. Waar ging het mis? Waarom werd er niet gecorrigeerd zolang dat nog kon? Dit is het indringende verhaal over de mensen en de emoties achter de cijfers. Het is tevens het verhaal van twee broers, Albert en Gerrit-Jan Heijn, die een familiebedrijf uitbouwden tot een begrip in Nederland. Als Gerrit-Jan in 1988 wordt ontvoerd en vermoord, komt voor het eerst een niet-familielid aan de top. Was dat het begin van het einde?

J041014-smiteroen Smit (1963, getrouwd, één zoon) studeerde Bedrijfskunde in Groningen. Als organisatieadviseur stapte hij over naar de journalistiek en was de afgelopen dertien jaar redacteur bij Het Financieele Dagblad, chef economie bij het Algemeen Dagblad en hoofdredacteur van het zakenweekblad FEM/Business. www.uitgeverijbalans.nl frankeweg@planet.nl

Jeroen Smit schreef ‘Het drama Ahold’, inmiddels toe aan de vierde druk, dat een overzicht geeft van hoe dit alles kon gebeuren. Hij is vandaag onze gast en zal ingaan op de vele vragen die dit drama opriep: hoe kon dit gebeuren, wie waren hiervoor verantwoordelijk en heeft Ahold nog toekomst? Wij zijn blij dat hij bereid is dit bij ons te doen, in het hart van de streek waar Ahold is ontstaan. Wilt u na afloop het boek er nog eens op nalezen, het is vandaag te koop op de ‘Bruna stand’ in de Corner.

Programma:
17.00 – 17.30 uur binnenkomst
17.30 – 17.40 uur opening door de voorzitter
17.40 – 18.00 uur actualiteiten
18.00 – 19.00 uur inleiding door Jeroen Smit, vragen stellen en discussie
vanaf 19.00 uur afsluiting door de voorzitter en aan tafel

Keukennieuws:
Eigen gemaakte nasigoreng met saté, koe loe yuk, gebakken ei, fricandeau, kroepoek, atjar en ananas. Nagerecht, ijs met slagroom.