Energiezuinig en duurzaam verwarmen, koelen en ventileren van gebouwen

Ruud Meijns, algemeen directeur M&O Techniek

Een blik in het verleden en kijken naar de toekomst. Wat begon met de nationale kierenjacht eind jaren 70 begin jaren tachtig van de vorige eeuw is uitgemond in een Europees beleid op het gebied van energiezuinig bouwen en het verminderen van de Co2 uitstoot. Van een conventionele CV ketel zijn we naar een hoogrendement ketel gegaan en nu is de toekomst aan de warmtepomp. Een elektrisch aangedreven machine die gebruik maakt van de warmte en koude uit de aarde of gewoon van de buitenlucht. Het is energiezuiniger en duurzamer om door een warmtepomp een gebouw te verwarmen als dat het is met een HR CV ketel. En daarbij kan de warmtepomp ook nog eens koelen.

080417-ruudmeijnsRuud Meijns, een echte Zaankanter. Geboren in 1963, getrouwd en vader van twee kinderen. Via de MTS werktuigbouw en een hele serie vakdiploma’s en management en financiële opleiding is hij gekomen waar hij nu is, algemeen directeur van M&O Techniek. Ook bestuurlijk zit deze spreker niet stil, hij is o.a. bestuurslid van Energie Service Noord West, een onderhoudsorganisatie. Dit is een samenwerkingsverband tussen zeventig Noord-Hollandse installateurs en NUON.

Een aantal aandachtsvelden hierbij zijn de wet en regelgeving over energiezuinig bouwen en hoe energiezuinig bouwen wordt gestimuleerd, via fiscale regelingen van de overheid.

Bij velen bestaat de gedachte dat je met deze nieuwe technieken duurder uit bent, dat is niet zo. Investeringen in energie voorzieningen hebben een bepaalde terugverdientijd nodig, één van de uitgangspunten is dat het niet duurder is als anders. Natuurlijk is het leuk om subsidie te krijgen maar is dit wel nodig? Wie de ontwikkelingen van de energieprijzen volgt, ziet al snel dat de prijsstijgingen hoog zijn. Het is goed te zien dat de nadelen rap worden ingehaald door de voordelen en dat het meenemen van deze nieuwe technieken in nieuwe bouwplannen zeker de moeite waard is, menig Zaanse ondernemer ging u al voor.

koel1

Wat is er nou niet mooier om je gebouw te verwarmen met warmte uit de buitenlucht en denk niet dat de lucht dan boven nul graden moet zijn, nee dit kan tot min 10 graden Celsius. Hoe werkt het principe van warmtepompen, bronnen (lucht of bodem) en hoe is de toepasbaarheid van deze machines in combinatie met de gebouw gebonden installaties. Wat zijn zoal de praktijk voorbeelden. Ruud Meijns zal u er alles over vertellen.

koel2