Eervolle bedrijfsprijs Duyvis Wiener

Eervolle bedrijfsprijs Duyvis Wiener
Mirjam van Dijk, directeur Duyvis Wiener

1 Duyvis Wiener BV is in de competitie van goed bestuurde Nederlandse bedrijven, winnaar geworden op het onderdeel personeelsbeleid. Vanwege het participatief leiderschap en de kansen die medewerkers krijgen om mee te groeien met de organisatie. Officieel heet de prijs; Human Resource Management Award Best Managed Companies 2009.

Het 50 Best Managed Companies programma van Deloitte selecteert, samen met haar partners VNO-NCW, Kamer van Koophandel, Nyenrode en Management Team, jaarlijks de 50 best geleide DGA bedrijven van Nederland in het midden- en grootbedrijf. Onder de 50 winnaars bevinden zich vijf categoriewinnaars. Deze bedrijven scoorden uitzonderlijk goed op een specifiek onderdeel (Strategie, Marketing & Sales, Risico Management, HR Management en Interne Organisatie). Voor deelname aan het Best Managed Companies Programma moeten de DGA bedrijven minimaal 50 medewerkers in dienst hebben, drie jaar aanhoudende groei boeken en een omzet hebben van minimaal tien miljoen euro.

Met de overname vier jaar geleden van Wiener, een producent van machines voor de productie van chocolade, heeft de Zaanse machinefabriek Duyvis een belangrijke strategische slag geslagen. Het bedrijf was al wereldmarktleider in machines voor cacaobewerking, maar heeft met de acquisitie de doelstellingen om datzelfde te bereiken in machines voor de chocoladeproductie, in één klap binnen handbereik weten te brengen. Nog belangrijker is misschien wel de turnaround die het bedrijf de afgelopen zes jaar heeft doorgemaakt. En die het mogelijk heeft gemaakt dat Duyvis Wiener de laatste vier jaar zijn omzet bijna heeft weten te verdubbelen, met hetzelfde personeelsbestand van 130 mensen. Een prestatie die misschien pas echt te waarderen is in het licht van het gelijktijdig zakkend ziekteverzuim naar twee procent over 2008.

2In de meer dan 100 jaar dat Duyvis al machines produceert voor de cacaoverwerkende industrie, was het bedrijf een mannenbolwerk, waar technische knowhow en aantal dienstjaren bepaalden hoe hoog iemand in de organisatie kon opklimmen. Tot tien jaar geleden, toen de nu 39-jarige Mirjam van Dijk er in dienst trad. Vier jaar na haar binnenkomst, kreeg Van Dijk de kans om algemeen directeur te worden. Na haar benoeming, riep ze al het personeel bij elkaar, om haar visie te vertellen. Door praten, praten en nog eens praten, heeft Mirjam van Dijk het mannenbolwerk weten om te vormen tot een open, klantvriendelijke organisatie. Mirjam van Dijk ziet de HRM-prijs dan ook ´als een kroon op ons werk´. Wij zijn benieuwd naar haar presentatie over deze dynamische wereld van machines voor de chocolade- en cacaoverwerkende industrieën en dit prachtige Zaanse bedrijf.