Een Nederlandse bouwonderneming met internationale allure

Joop van Oosten, voorzitter raad van bestuur Koninklijke BAM Groep nv

De naam BAM is in de Zaanstreek een bekende verschijning. Natuurlijk is het kantoor aan de Provincialeweg te Zaandam een bekende, de BAM tekent ook voor de realisering van belangrijke projecten in de streek op het terrein van woningbouw en infrastructuur. De verbouw van de voormalige gortpellerij Zwaardemaker aan de Oostzijde tot een complex van prachtige appartementen aan de Zaan en de realisering van het futuristische ontwerp van de nieuwe Prins Bernhardbrug zijn daarvan twee aansprekende voorbeelden.

Wie echter de site van de Koninklijke BAM Groep bezoekt ziet dat dit slechts twee bescheiden voorbeelden zijn van een reeks van interessante projecten die deze NV in Nederland maar ook daarbuiten uitvoert. Zo zet de BAM zich bijvoorbeeld ook in Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Indonesië met de uitvoering van grote utiliteit- en infrastructurele projecten op de kaart. Kortom een Nederlandse bouwonderneming met internationale allure.

Ir. J.A.P. (Joop) van Oosten (58) is voorzitter raad van bestuur van Koninklijke BAM Groep nv. Van Oosten is in 1974 afgestudeerd als ingenieur civiele techniek aan de Technische Universiteit Delft. In 1976 trad hij in dienst bij BAM als werkvoorbereider, gevolgd door functies als projectleider, bedrijfsleider en manager projectrealisatie. In 1985 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en in 1986 tot directeur van BAM Vastgoed. In 1992 volgde de benoeming tot directeur van BAM Utiliteitsbouw. Joop van Oosten maakt sinds 1995 deel uit van de raad van bestuur bij BAM.

Hij zal een boeiende inleiding verzorgen over de BAM en haar projecten. De Koninklijke BAM Groep nv is ontstaan in 1869, toen Adam van der Wal een timmerwerkplaats opende in Groot-Ammers. In 1927 werd de naam van het familiebouwbedrijf veranderd in ‘N.V. Bataafsche Aanneming Mij van Bouwen Betonwerken v/h Firma J. van der Wal en Zoon’ (‘BAM’). De onderneming is beursgenoteerd in Amsterdam sinds 1959. In de afgelopen vijf jaar is de Koninklijke BAM vijf keer zo groot is geworden en tot één van de grootste bouwondernemingen van Europa gegroeid. In 2005 beschikte de BAM over een orderportefeuille van 9,7 miljard euro en was world-wide de werkgever van 27.000 mensen.