De Volvo Ocean Race, de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld

Hans Bouscholte, zeiler, journalist en presentator
De Volvo Ocean Race staat bekend als de grootste en zwaarste zeilwedstrijd ter wereld en wordt door velen beschouwd als de Formule 1 van het wedstrijdzeilen. De eerste editie ging in 1973 van start onder de toenmalige naam Whitbread Race Around the World. Met het schip de Flyer wist de Nederlander Conny van Rietschoten de edities 1977/1978 en 1981/1982 te winnen. De wedstrijd wordt om de vier jaar gevaren.

061012-abnamro1De editie 2005/2006 ging op 5 november van start in het Spaanse Vigo. Door de zeven deelnemende boten werd er na de start naar Kaapstad gevaren waarna er koers werd gezet richting Australië. Via Nieuw Zeeland en Rio de Janeiro arriveerde de vloot in de Verenigde Staten. Vanuit New York werd er naar Portsmouth gezeild om uiteindelijk via Rotterdam op 17 juni te finishen in Zweden. Het totale traject was verdeeld over negen etappes.

Tijdens de af te leggen 30.000 zeemijlen (57.000 kilometer) wordt er 24 uur per dag het uiterste van de deelnemers gevraagd. De zeilers worden tijdens non-stop etappes van ongeveer een maand geconfronteerd met de slechts denkbare condities. Golven van 30 meter en windsnelheden van 110 kilometer per uur vormen geen uitzondering. Daarnaast wisselen de omstandigheden sterk; van tropische hitte tot vrieskou en hagel- en sneeuwstormen. Bij dit alles is er van comfort aan boord van de boten geen sprake. Zo worden om gewicht uit te sparen o.a. de slaapzakken gedeeld en nemen de deelnemers slechts een halve (afgebroken) tandenborstel mee.

061012-bouscholteHans Bouscholte is één van Nederlands meest gerenommeerde zeilers. In 1987 was hij met 22 jaar de jongste schipper ooit in de Admirals Cup voor Oostenrijk. Van 1988 tot en met 1990 was hij lid van de Nederlandse Olympische kernploeg in de Solingklasse. De jaren hierna behaalde Hans Bouscholte verschillende nationale- en internationale kampioenschappen, waaronder het wereldkampioenschap in de X-99 in 1991 en het Europees Kampioenschap Catamaran in 2000.

ABN AMRO had twee boten ingeschreven. De bemanning van ABN AMRO ONE bestond uit tien van ’s werelds meest ervaren zeezeilers. Het team van ABN AMRO TWO was een collectief van jonge talentvolle zeilers die nooit eerder meededen aan de Volvo Ocean Race. ABN AMRO ONE is op 19 juni in Gothenburg gehuldigd als de overall winnaar van de Volvo Ocean Race 2005/2006.
061012-abnamro2De boot, Black Betty, was ongenaakbaar door zes van de negen etappes te winnen. ABN AMRO TWO is uiteindelijk geëindigd als vierde. Daarnaast vestigde het team het 24-uursrecord door binnen deze tijd 563 zeemijl te varen. Een gemiddelde van 23,4 knopen (43 kilometer) per uur.

Het belooft een zeer interessante avond te worden waarbij aan de hand van eigen ervaringen en prachtige beelden alle ins en outs van ’s werelds zwaarste zeilwedstrijd geschetst worden.