De Corner: Nieuw Bruynzeel

14Apr

De Corner: Nieuw Bruynzeel
Het Bruynzeelcomplex, vanaf 1920 in de Zaanstreek. Ja, wie kent het niet. Duizenden mensen vonden hier vroeger werk. Toen de Hembrug er nog lag en de balkenhaven nog niet gedempt was, was er een NS station genaamd de Hembrug. Elke dag stapten hier duizenden mensen op de trein om naar huis te gaan na een dag werk bij de Artillerie- Inrichting Hembrug of Bruynzeel

Fineer, vloeren, deuren, keukens, keurpotloden en nog veel meer werden hier gemaakt. Het hout kwam met schepen aan, onder andere uit Suriname en werd gelost in de balkenhaven alwaar het moest wateren tot de boomsappen uit het hout waren verdwenen. Uiteindelijk is ook deze bedrijvigheid uit de Zaanstreek verdwenen. Dele van de activiteiten zijn verkocht en elders gevestigd, langzaam maar zeker ging dit befaamde bedrijf teloor.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw is de balkenhaven, die 23 ha groot was, gedempt en zijn hier onder andere de bedrijven gevestigd die eerst op het Eiland waren gehuisvest. William Pont en houthandel Gras hebben zo op het Eiland plaats gemaakt voor woningbouw. Langzaam maar zeker ging het Bruynzeelcomplex achteruit en werd het omzoomd door nieuwe ontwikkelingen.

De aanlag van de nieuwe Zuidelijke Randweg sneed het complex definitief in tweeën. Delen van het complex werden verkocht en doorverkocht en uiteindelijk is een groot deel voor herontwikkeling in handen gekomen van Converse DC en RON NV. Koert Hans Smit is eigenaar van Converse DC en geeft de nieuwe ontwikkeling gestalte. Hoewel pas 42 jaar oud, kan hij al een aardige CV laten zien, drs. en RA en ook verstand van onroerend goed. Hij heeft enige onroerend goed bedrijven opgezet en weer verkocht en heeft nu tijd en zin om zijn tanden in het Bruynzeelcomplex te zetten.

De opstallen die er thans nog staan zijn zeker het behouden waard en dat is bij de ontwikkeling ook het uitgangspunt. In het nieuwe masterplan is een zeer diverse programmering opgenomen. Er komen winkels voor outlet en mode, horeca en nautische functies. Er komen woon/werk combinaties en een deel wordt herbestemd voor kantoor en bedrijfsruimten. Alle bestaande hallen worden hergebruikt, een deel van het parkeren zal binnen in de hallen plaatsvinden. Het gehele complex telt 50.000m2.

Het is boeiend om te zien hoe een dergelijk proces wordt aangepakt en gestuurd. Het hebben van een visie, het goed uitdragen van je boodschap en het beschikken over voldoende middelen zijn een paar van de voorwaarden waaraan je moet voldoen. Al met al een zeer boeiende en spraakmakende ontwikkeling. Kortom, een presentatie die u niet mag missen.

Programma:

17:00 ? 17:30 uur ontvangst

17:30 ? 17:40 uur opening door de voorzitter

17:40 ? 18:00 uur actualiteiten

18:00 ? 19:00 uur presentatie door Koert Hans Smit
vragen stellen en discussie

19:00 uur afsluiting door de voorzitter, een ‘hapje eten’ en netwerken

Keukennieuws: Glaasje Sangria. Spaanse worst en kaas assortiment met Spaans brood. Grote wokpan met paella met gamba’s inktvisringen, garnalen, kipfilet en kippenpootjes.
Dessert: Vruchten roomijs met slagroom.

Cornerprijs € 15,00