Aanbesteden voor ondernemers: kan dat makkelijker?

15Sep

Hans van Wijck, senior inkoper bij Stichting RIJK, Frenk Clemens, directeur Sturm en Levinus van der Veekens, directeur Gebr. Van der Veekens

Iedere ondernemer maakt wel eens een offerte, of dat nu aan een private onderneming of een publieke instelling is. Aanbesteden, tenderen, inkopen… allemaal verwante begrippen. In de publieke omgeving hebben we het over aanbesteden. Hans van Wijck zal u bijpraten wat aanbesteden inhoudt, welke aanbestedingsregels er zijn, wanneer er aanbesteed wordt en welke aanbestedingsprocedures er zijn. Frenk Clemens en Levinus van der Veekens laten daarna zien hoe succesvol aanbesteden in de praktijk kan zijn als alle partijen samenwerken. Als voorbeeld presenteren zij de herinrichting van de Koemarkt in Purmerend.

Stichting RIJK is in 2009 op initiatief van een aantal gemeenten in de regio Kennemerland/IJmond opgericht als regionaal inkoopbureau. De Stichting werd gevormd door de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede, Uitgeest, Wormerland en Zandvoort. Inmiddels zijn Diemen, Aalsmeer en Uithoorn ook aangesloten en is Oostzaan samen met Wormerland als OVER-gemeenten toegetreden.

De samenwerking beoogt de kwaliteit van het proces van de gemeentelijke inkoop te verhogen en financieel voordeel te behalen door professionaliteit en inkoopvolume. Het Inkoopbureau ondersteunt de gemeente door specifieke expertise bij ingewikkelde aanbestedingstrajecten. Doordat vanuit een regionaal bureau wordt gewerkt kan gebruik worden gemaakt van elkaars vak- en materiaalkennis. De inkoopkosten kunnen daarmee worden verlaagd, terwijl door schaalvoordelen inkoopvoordeel kan worden behaald (‘massa is kassa’).

Het aanbesteden van opdrachten (met name in de GWW-sector) vereist van de publieke inkoper kennis van bijzondere reglementen, systematieken en contractvormen. In het speelveld van (Europese) regelgeving en bouworganisatievormen is het een uitdaging om met nieuwe samenwerkingsvormen de veelal complexe bouwopgaven vorm te geven. Hierbij wordt uiteraard met de kosten, tijd, kwaliteit en innovatie rekening gehouden.

Dat veel ondernemers vanwege het bovenstaande opzien tegen aanbesteden is begrijpelijk. Toch kan het wel gemakkelijker worden gemaakt, volgens Frenk Clemens en Levinus van der Veekens. Namelijk in de vorm van een Design & Construct concept. Zij vertellen hoe dat in zijn werk is gegaan bij de herinrichting van de Koemarkt in Purmerend, een ingewikkeld project dat de opdrachtgever heel veel hoofdbrekens had kunnen kosten. Dat is dus niet gebeurd, want deze aanbesteding volgens het EMVI-principe (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) verliep volgens een duidelijk proces.

Na het formuleren van de eisen voor de nieuwe Koemarkt werden marktpartijen uitgenodigd om een plan in te dienen volgens het Design & Construct concept. Dit houdt in dat de aannemende partij alle werk voor zijn rekening neemt, vanaf ontwerp tot en met beheer en onderhoud. In de eerste ronde werden alle ingediende plannen beoordeeld door een afvaardiging van de gemeenteraadsfracties. Deze ‘aanbestedingscommissie’ selecteerde er drie, die voldeden aan alle basiseisen. Purmerend organiseerde daarop een grootse ‘volksraadpleging’: de burgers mochten kiezen. En de rest is geschiedenis; de combinatie van Sturm en Van der Veekens (voor de gelegenheid uitgebreid met een zelf uitgekozen landschapsarchitect) mocht het werk uitvoeren. Ze vinden het zelf een goed voorbeeld van innovatief aannemen, waarvoor ze recent ook nog een landelijke prijs van hun vakgenoten kregen: de Bouwpluim 2011.

Maar het belangrijkste is dat het de opdrachtgever niet alleen een zorgeloos bouwproces en tevreden burgers en bedrijven opleverde, maar ook een project dat ruim binnen de planning en budget kon worden opgeleverd. Het kán dus makkelijker…

Programma:
17:00 – 17:30 uur ontvangst
17:30 – 17:40 uur opening door de voorzitter
17:40 – 18:00 uur actualiteiten
18:00 – 19:00 uur presentatie door Hans van Wijck, Frenk Clemens en Levinus van der Veekens
vragen stellen en discussie
19:00 uur afsluiting door de voorzitter, een ‘hapje eten’ en netwerken

Keukennieuws: Varkenshaasjes overgoten met champignons in een heerlijk sausje, gebakken aardappeltjes, grootmoeders stoofpeertjes en seizoensgroenten.

Dessert: Kaneelijs met warme kersen

Cornerprijs € 15,00